CMF Nederland

CONFERENTIE CMF – 23 november 2019

Op zaterdag 23 november hopen we weer onze najaarsconferentie te organiseren. Graag nodigen we u uit om hieraan deel te nemen. Hieronder volgt meer informatie over het thema. Te zijner tijd (waarschijnlijk half september) krijgt u de mogelijkheid u in te schrijven.

 

THEMA - Hoop, geven of nemen?

De rol van hoop in de spreekkamer

Als arts heb je dagelijks te maken met hoop, een patiënt zonder hoop zou waarschijnlijk niet op het spreekuur komen. In die dagelijkse ontmoetingen verkeren patiënten tussen vrees en hoop. Hopelijk heb je een remedie voor hun klachten, of hopelijk krijgen ze te horen (met de deurknop in de hand) dat het allemaal wel meevalt. Niet altijd hebben we als medicus de oplossing voor die klachten of kunnen we het verlossende woord geven waar ze op hopen. Als de hoop op (volledig) herstel niet in onze handen ligt, kunnen we onze patiënten dan nog wel zicht op een hoopvolle toekomst geven? En wat als we worden geconfronteerd met een (medisch gezien) onrealistische hoop? Je wilt dan graag eerlijk zijn, maar tegelijkertijd wil je iemand niet alle hoop ontnemen. Wat is hoop, welke rol speelt het voor je patiënt en wat kun je als dokter doen om hoop levend te houden? Tijdens deze conferentie willen we het thema vanuit verschillende invalshoeken uitdiepen.

 

Ochtendprogramma

De conferentie zal worden geopend door ds. René van Loon (predikant in Rotterdam-Noord en publicist). In een medidatie wil hij laten zien wat de reactie van Jezus is op hoopvolle ogen en wat wij daarvan kunnen leren. 

In de lezing daaropvolgend zal Irene Blom, directeur behandelzaken bij De Hoop GGZ, dieper ingaan op wat hoop is. In haar ervaring zowel als behandelaar als beleidsmatig heeft zij veel kennis opgedaan van herstelgerichte zorg. Binnen deze visie op zorg speelt hoop een belangrijke rol. Vanuit die kennis en ervaring wil zij graag laten zien wat hoop is en hoe rol dit speelt in onze spreekkamer, juist ook buiten de GGZ! Want elke arts krijgt maken met patienten tussen vrees en hoop. Hoe we daar mee omgaan kan cruciaal zijn voor het vertrouwen en herstel.

 

Na de verzorgde lunch zijn er twee workshop rondes

 

WORKSHOPS

De hoop op een beter leven – Als dokter komen we vaak mensen tegen die klachten ondervinden die (deels) te herlijden zijn tot leefstijl. Ook al weten patienten dit, het lukt ze vaak toch niet goed om die leefstijl aan te passen. Soms wordt je er als arts bijna wanhopig van. In hoeverre speelt hoop een rol bij het veranderen van deze leefstijl? In deze workshop wil Bram Flippo, coach (gespecialiseerd in secure base coaching), met u nadenken over welke rol hoop speelt bij leefstijlverandering. Daarbij specifiek welke rol je als arts daarbij speelt en hoe je hoop kan inzetten in die leeftstijlverandering. 
 

Hoop in de GGZ – Hoop is vaak een belangrijke bron van kracht voor een patient om zich door een moeilijke periode heen te slaan. Als ze even in een dip zit tijdens dat zware revalidatietraject, dan kan een patient kracht putten uit de hoop op een betere toekomst als ze nu even doorzet. Maar wat als een ziektje juist jouw vermogen om te hopen aantast. Speelt hoop dan nog steeds een rol en kun je als arts deze hoop dan toch inzetten om het herstel te bevorderen? In deze workshop wil Willem van der Spek, psychiater bij De Hoop GGZ, met u aan nadenken over deze vragen. 
 

Hoop in de palliatieve fase – Het begeleiden van een sterfbed is een intens maar dankbaar aspect van het werk van een arts. We maken van dichtbij mee hoe een patient die laatste heftige reis maakt, waar hoop en wanhoop dicht bij elkaar liggen. Hoe verandert de hoop die een patient heeft tijdens deze reis? Hoe kun je het beste omgaan met (medisch gezien) onrealistiche hoop van een patient? In deze workshop wil Nico van der Voet, docent HBO-theologie aan de CHE, met u in gesprek over de rol die hoop speelt aan het sterfbed.
 

Hoop voor de dokter - Als arts / student geneeskunde heb je niet voor niks voor dit vak gekozen. Een prachtig vak, waarin je je talenten kwijt kan en veel voor anderen kan betekenen. Tegelijkertijd beoefen je een vak met hoge verantwoordelijkheden wat soms heel dicht bij komt. Die doodziek patient die op je vader lijkt, of even je aandacht er niet helemaal bij met grote gevolgen voor je patient. Dit alles in combinatie met een hoge werkdruk en (veel)eisende patienten kan er soms voor zorgen dat we het zicht op onze passie verliezen. Hoe voorkom je dat je dan cynisch wordt? Rick Paul, longchirurg en opleider, wil met u stilstaan bij hoe je in een wirwar van verwachtingen, vragen, tegenslagen en verantwoordelijkheden een hoopvolle arts kan blijven. 

 

AANVULLENDE INFORMATIE

Locatie (let op, andere locatie dan normaal)

Nieuw Salem
De Lei 86
3971 CA  Driebergen-Rijsenburg


Programma

Het preciese programma met tijden volgt nog

Ochtenprogramma:
- Meditatie door René van Loon
- Lezing over het thema door Irene Blom

Middagprogramma:
-
Twee workshoprondes van een uur
- Einde conferentie rond 16.00uur

Napraten met een hapje en drankje (tot ca. 17.00 uur) 


Kosten

Preciese kosten volgen als de inschrijving opengaat, deze zijn inclusief lunch en consumpties

 

Accreditatie wordt aangevraagd


 

 

Agenda

30

Aug

17

Sep
CMF Nijmegen Lezing psychiatrie en demonie

19:45, Medische faculteit Nijmegen

05

Oct

23

Nov
CMF Najaarsconferentie

10:00, Nieuw Salem, Driebergen

20

Mar
CMF Studentencongres (t/m 22maart)

17:30, Fort aan de Klop in Utrecht

Meer items...

Lid worden