<![CDATA[CMF Nederland]]>https://www.cmf-nederland.nl/blogRSS for NodeTue, 21 May 2024 04:04:01 GMT<![CDATA[ICMDA conferentie Berlijn]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/icmda-conferentie-berlijn662cf13047d1ccbee72f0638Sat, 27 Apr 2024 12:37:52 GMTEen ICMDA conferentie voor studenten en junior artsen van 3 tot 6 oktober 2024. Registratie is mogelijk vanaf 1 mei en de plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij! Alle informatie is hier te vinden. Het thema is:


REFOCUS

We want to create a space where you can have a personal encounter with God. Let us challenge ourselves to strengthen our relationship with Christ by redefining our priorities. He is our foundation - from his power we live and work.


ENCOURAGE

Let us learn from each other and become a mutual encouragement across generations and countries. Be encouraged by doctors from all over Europe sharing their personal experiences and visions in challenging lectures and seminars.


CONNECT

We want to strengthen long-term networking on a European level. We aim to multiply our impact as Christian medical. So let us get to know each other and share our perspectives and ideas.


]]>
<![CDATA[Gezocht: stafwerker 0,2 FTE ]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/gezocht-stafwerker-0-2-fte662cef238e1ff540391c260aSat, 27 Apr 2024 12:29:47 GMTChristus volgen, mensen dienen. Dat is de slogan van CMF Nederland. Wij zijn een vereniging voor artsen en medisch studenten die in hun werk hun geloof handen en voeten willen geven.


Om onze leden in deze taak te ondersteunen, organiseren wij onder andere toerustingsactiviteiten zoals conferenties en cursussen, zijn er lokale kringen actief, wordt er een tijdschrift uitgegeven en onderhouden we contact met andere christelijke organisaties.


Het bestuur bestaat uit vrijwilligers met ondersteuning van een artsenwerker. Vanwege het vertrek van onze collega Willem Lock zijn wij op zoek naar een vervanger. 


Profiel:

Je bent actief christen en geïnteresseerd in medisch ethische thema’s, bent zelfstandig werkend en organisatorisch sterk, goed in netwerken en bij voorkeur arts. Het is praktisch als je ook affiniteit hebt met social media en websitebeheer via Wix.


Taakschets:

Je werkt nauw samen met het bestuur en ondersteunt bij het opzetten en organiseren van activiteiten, zowel inhoudelijk als procesmatig. Daarnaast zijn er administratieve taken zoals beantwoorden van e-mails. Gemiddeld beslaat dit werk 8 uur per week.


Salaris: 

Je wordt uitbetaald conform de CAO universitair medisch centra; de salarisschaal is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren als arts.


Geïnteresseerd?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin van Brakel (penningmeester) via info@cmf-nederland.nl.

]]>
<![CDATA[Meerjarenplan 2024 - 2026]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/meerjarenplan-2024-202665fc2eda5bec7f94fa108f43Thu, 21 Mar 2024 13:01:43 GMTHet bestuur wil het werk in Nederland versterken, ontwikkelen en laten groeien zodat alle leden vanuit hun christelijke overtuiging nog beter hun medisch denken en handelen vorm geven.

 

Het PR-plan 2023 had als doel dat alle Nederlandse christelijke (tand)artsen en studenten van het bestaan van CMF afweten en op de hoogte zijn wat de vereniging voor hen kan betekenen.

 

We ondersteunen met onze doelen de volgende voordelen van het lidmaatschap:

 • Bemoedigd worden in het geloof, in de bijzondere rol als christen-arts.

 • Groeien in het integreren van geloof en werk.

 • Gefaciliteerd contact met christen-artsen in de regio/netwerkfunctie.

 

]]>
<![CDATA[MDT Retraite]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/mdt-retraite65fb2b25f870b928f9fe9f9fWed, 20 Mar 2024 18:37:21 GMT


Ben je een student of arts-assistent jonger dan 30 jaar en heb je behoefte aan een week van rust en bezinning? Zit je weleens met vragen rond keuzes voor een toekomstige specialisatie, vraag je je af welke kwaliteiten je hebt of pieker je erover hoe je überhaupt van betekenis kunt zijn? Keuzestress? Onrust? Dan is dit iets voor jou!


CMF Nederland werkt samen met Brevet van Vermogen in de MDT-retraite. Een gratis retraite van vier dagen in een abdij, zonder telefoon, zonder prikkels van buitenaf, maar met focus op jouw vermogen en echte aandacht voor jou en voor de mensen die je op de retraite ontmoet.


Het programma bestaat uit reflectietijd, oefeningen, gesprekken, maar ook uit sporten, een dagdeel vrijwilligerswerk op de abdij en je kunt meedoen met de vieringen. Hierdoor krijg je een ander perspectief op je studenten- of werkbestaan. En de professionals van Brevet van Vermogen bieden je oefeningen en materialen aan die je helpen te reflecteren op jezelf: wat kan en mag ik betekenen, wie is de ander en wie ben ik zelf.


Ga jij de uitdaging aan? Ervaar de rust en zet je talenten om in kracht.


Kijk op mdt-retraite.nl voor het hele programma en inschrijving. Momenteel staat er weken in mei en juli open. Binnenkort volgen weken in november waarbij ook enkele weken speciaal worden aangemerkt als weken van CMF en de ETF- Leuven.


Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jonathan Kiewiet van Brevet van Vermogen (zie mdt-retraite.nl) of met Coralien Vink (bestuurslid CMF Nederland).

]]>
<![CDATA[Saline door de ogen van Coralien]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/saline-door-de-ogen-van-coralien-165cd141aadcb97138578f9bcSun, 18 Feb 2024 19:24:04 GMTJaren geleden, toen ik nog in Amsterdam studeerde, was er een cursus genaamd Saline Solution. Het had iets van doen met NaCl 0,9% als een gezonde infuusvloeistof versus sterk zout (NaCl 3%) of geen zout (Gluc 5%). De internist in mij protesteert wel een beetje tegen de voorstelling alsof NaCl 0.9 nooit problemen oplevert en de laatstgenoemde infusievloeistoffen minder bruikbaar zouden zijn… En een solution, tja zo simpel blijkt het ook allemaal niet te werken. Maar toch!


De tijd daarna probeerde ik wel eens ruimte voor een spirituele anamnese te zoeken, maar zo’n ervaring had ik niet weer en eerlijk gezegd verwaterde mijn aandacht ervoor ook al snel. In mijn huidige werk heeft het wel weer mijn aandacht maar soms twijfel ik ook hoe ik zo’n gesprek aan moet pakken; welke woorden, welk moment? Op de poli bij jonge patienten met vermoeidheidsklachten of juist bij ouderen met multimorbiditeit, wanneer bespreek je zoiets dan? Bij het eerste (soms enige) contact? Ik signaleer best vaak dat symptomen ook kunnen voortvloeien uit de ervaring van laag zelfbeeld of leegte of zinloosheid, maar hoe vind ik tijd om daar agendatechnisch goed op te reageren?


Ik hoop er binnenkort weer nieuwe tools voor te vinden, nu bij de opvolger van saline solution: The Saline Process. Het gaat nog steeds over zout en biedt vooral handvatten voor het uitstralen van Jezus’ liefde naar patienten en het bespreekbaar maken van geloof.


Als CMF bestuur hebben we er een speerpunt van gemaakt om deze cursus in de komende jaren herhaaldelijk aan te bieden op verschillende plekken in het land om steeds weer artsen en studenten toe te rusten om hun geloof handen en voeten te geven in hun dagelijks werk.

]]>
<![CDATA[SECRETARIEEL MEDEWERKER (gemiddeld 4 uur/week)]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/secretarieel-medewerker-gemiddeld-4-uur-week65d20dc3595f24587a511e13Sun, 18 Feb 2024 14:05:49 GMTZOEK JIJ EEN FLEXIBELE BIJBAAN? WIJ ZOEKEN EEN STUDENT VOOR SECRETARIËLE TAKEN!


Christian Medical Fellowship is een vereniging voor christelijke artsen en geneeskunde studenten die hun medisch handelen vorm willen geven gedreven door waarden vanuit hun geloof. Het bestuur wordt ondersteund door een studenten stafwerker, een artsen stafwerker en een secretarieel medewerker.


De werkzaamheden bestaan onder andere uit het beantwoorden van e-mails, versturen van post en e-mails, innen van (contributie)facturen, ondersteuning bij het organiseren van activiteiten en eventueel taken op het gebied van ICT (bijhouden van de website en de ledenapp). Het werk wordt met name vanuit huis gedaan op momenten die jou schikken. De vergoeding bedraagt €15,- per uur.


Jouw profiel: je bent flexibel, communicatief sterk, goed georganiseerd en service gericht. Ervaring met secretarieel werk is niet nodig. Kennis van medisch jargon en vaardigheden met Wix strekken tot aanbeveling, maar zijn niet noodzakelijk.


Heb jij hier interesse in of vragen? Neem dan contact op met het bestuur van CMF Nederland via info@cmf-nederland.nl.

]]>
<![CDATA[Voorjaarsconferentie - 8 juni 2024]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/voorjaarsconferentie-8-juni-202465a7fe42cb5678239ff07de3Thu, 15 Feb 2024 16:24:05 GMT


Thema: Collegialiteit en Integriteit

Hoe verder als die twee niet meer samen door één deur kunnen?

Vanuit de coronacrisis weten we hoe krachtig collegialiteit kan zijn. Met een gemeenschappelijk doel, collegialiteit en goed samenwerken konden we bergen verzetten! We zetten met elkaar de schouders eronder en kregen in korte tijd dingen voor elkaar die in jaren vergaderen daarvoor niet waren gelukt. “Onder druk wordt alles vloeibaar” was een gevleugelde uitspraak. Het was zwaar, maar het gaf ook een kick, daar was je arts voor geworden.


Jammer genoeg kan collegialiteit ook een schaduwkant hebben. Soms kom je in een setting terecht waarbij het leveren van de beste zorg niet op de voorgrond staat. Andere belangen spelen een rol en het gaat al jaren zo. Het zit je niet lekker, maar ja, ben jij dan wel de aangewezen persoon om het aan te kaarten? En wat ben je bereid ervoor op te offeren Misschien kost het je wel die plek in de opleiding of het maatschap. Die mantel der liefde kan soms best elastisch zijn, er past een hoop onder… maar echt lekker zit die dan niet mee. Deze conferentie gaat er over hoe collegialiteit en integriteit niet zonder elkaar kunnen. Hoe ga je er mee om als die twee tegen over elkaar komen te staan. Kan het geloof je daarbij helpen?


Sprekers

De conferentie zal worden geopend met een meditatie door ds. Theo Hettema. Hij is o.a. predikant, docent en coach voor professionals in mensgerichte beroepen. Vanuit die rollen is hij veel bezig met het onderwerp integriteit en collegialiteit. Maar ook vanuit de praktijk weet hij dat als je wordt geconfronteerd onrecht, je soms binnen de regels buiten de lijntjes moet kleuren. Zo was hij betrokken bij de marathon kerkdienst in Den Haag (die uiteindelijk ruim drie maanden duurde) om het uitzetten van een Armeens gezin te voorkomen. Hoe kan het geloof je helpen je morele kompas scherp te houden en tegelijkertijd er te zijn voor je collega’s?


Daarna zal Rick Paul, chirurg n.p en voormalig opleider, een lezing geven. Hij weet als geen ander hoe erg de schoen soms kan wringen. In 2011 was hij een van de twee klokkenluiders die een calamiteit op de IC van het VUmc aanhangig maakten bij de inspectie nadat het eerst intern was gemeld. Dat is hen niet in de koude kleren gaan zitten. Vanuit deze ervaring, maar ook vanuit zijn jarenlange ervaring als arts en opleider, wil hij laten zien wat er op je afkomt als er een spanning ontstaat tussen collegialiteit en integriteit.

]]>
<![CDATA[Doctor's Life Support]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/doctors-life-support65a7a7ad64f5ca301da6a6b1Wed, 14 Feb 2024 10:20:22 GMTTijdens het 17e ICMDA wereldcongres in Arusha, Tanzania is de vijfde editie in de serie van Doctor’s Life Support beschikbaar gekomen. Als bestuur hebben we een doos vol meegenomen naar Nederland. Tijdens de jaarlijkse conferenties is er een boekentafel waar je een exemplaar kunt kopen om zelf te lezen of om uit te delen. 


Dit boek is een uitstekend hulpmiddel voor dagelijkse meditatie, omdat het kort, praktisch en inspirerend is. Elke overdenking begint met een Bijbelvers. De auteur deelt vervolgens een persoonlijke toepassing vanuit zijn eigen levenservaring of meditatie en biedt een gebed aan om de devotie te beëindigen. Bijdragen komen van christenen in de gezondheidszorg van over de hele wereld waardoor elke dag een ander gezichtspunt naar voren komt.


Klik hier voor een voorbeeld.


Het is ook mogelijk om je abonneren op deze dagelijkse overdenking via de PrayerMate-app

PrayerMate is een gratis app die beschikbaar is op iOS en Android. Download de app en meld je aan voor de ICMDA Doctor’s Life Support Daily Devotional feed.


]]>
<![CDATA[CMF Studentencongres]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/cmf-studentencongres65a7ffc8f76d05fcb2f77e54Wed, 17 Jan 2024 16:28:22 GMT


Is het voldoende om je werk als (toekomstig) arts zo goed mogelijk te doen of vraagt Jezus meer van ons? Is het onze roeping om van Jezus te getuigen in de spreekkamer? Wanneer zou je dit wel doen en wanneer niet, of is het altijd ongepast? En wat doe je als een patiënt levensbeschouwelijke vragen heeft? Deel je dan ook iets van het evangelie? Of is dat onprofessioneel?


Tijdens het CMF studentencongres 2024 gaan we door middel van lezingen, workshops en aanbidding met elkaar nadenken over onze missionaire roeping als (aankomende) christelijke artsen. 


Voor wie?

Christelijke geneeskunde- en tandheelkunde studenten en beginnende (tand)artsen


Wanneer?

Vrijdagavond 8 maart t/m zondagmiddag 10 maart 2023


Waar?

Betteld Amerongen

Jan van Zutphenweg 5, 3958 GD Amerongen


Geïnteresseerd?

Houd het weekend vrij! Opgeven kan middels deze link.

]]>
<![CDATA[ENTHOUSIASTE HUISARTS GEZOCHT: FLEXIBEL WERKEN + TIJD VOOR EIGEN INTERESSEGEBIEDEN!]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/enthousiaste-huisarts-gezocht-flexibel-werken-tijd-voor-eigen-interessegebieden65ce6a8b43536f4157d31afbMon, 18 Dec 2023 19:49:59 GMTDOKTER VAN NU - BARENDRECHT


Bij Dokters van Nu hebben we passie voor de volle breedte van de huisartsgeneeskunde vanuit een holistisch mensbeeld. Alles hangt met alles samen! Dus ook bij onze patiënten. Maar ook als je niet ziek bent, geloven wij dat je altijd beter kunt worden. Samen werken we graag aan ‘positieve gezondheid’. Bij Dokters van Nu proberen we mensen te inspireren tot gezond gedrag in voeding, beweging, rust en zingeving. Ook zijn we continu op zoek naar hoe wij als team kunnen bijdragen aan groene(re) zorg. Kortom: uitdaging genoeg!


Per wanneer? 

Per voorjaar/zomer 2024


Wat en hoe? 

Wij draaien het om: graag bespreken we eerst jouw wensen en ideeën. Iedereen heeft namelijk andere wensen. We leren je graag kennen!


Ben je geïnteresseerd geraakt of wil je gewoon eens verder sparren over jouw wensen en onze mogelijkheden, schroom niet, leuk als je belt of mailt! Annemarie Strengholt (06-48403174 of jm.strengholt@doktersvannu.nl). Tip: kijk ook even op onze website doktersvannu.nl


Huisartsenpraktijk Dokters van Nu - Hoefslag 1c - 2992 VE Barendrecht
]]>
<![CDATA[KIKORI MISSIE ZIEKENHUIS IN PAPUA NIEUW GUINEA]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/kikori-missie-ziekenhuis-in-papua-nieuw-guinea65ce6998a57adaa7110e010fMon, 18 Dec 2023 19:46:51 GMTKAPUNA HOSPITAL EN KIKORI HOSPITAL


In het kort

Waar: Kikori missie ziekenhuis in Gulf Provence in Papua nieuw Guinea, midden in de jungle


Wie:

2 artsen, samen solliciteren is een pre, maar hoeft niet. De functie past het best bij een aigt-er (arts internationale gezondheid) maar SEH-artsen of een combinatie van 2 elkaar aanvullende artsen kan ook prima (bv internist en een gynaecoloog, of huisarts en gynaecoloog).


Wanneer:

sollicitaties zijn per direct, maar registraties regelen duurt gemiddeld een half jaar.


Duur:

minimaal een jaar, maar hoe langer hoe beter.


Geïntereseerd?

Zie uitgebreide vacature-tekst voor meer info

Of kijk dit filmpje: https://youtu.be/lpMIscu6jcE

]]>
<![CDATA[ARTS VOLWASSENENZORG]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/arts-volwassenenzorg65802a14732fbfd19d53774aMon, 18 Dec 2023 11:20:56 GMTELEOS, ZWOLLE EN/OF LELYSTAD


Voor onze locaties in Lelystad en Zwolle zijn wij op zoek naar een proactieve ggz-arts met hart voor de ggz!


Praktische details
 • Werkweek: 16-36 uur;

 • Opleidingsniveau: WO;

 • Provincie: Flevoland, Overijssel;

 • Locatie: Zwolle en/of Lelystad;

 • Functie: Behandeling (basis/specialistisch);

 

Je bent betrokken bij intakes en medicatiecontacten

Jij kijkt er naar uit om bij Eleos aan de slag te gaan op de afdeling volwassenenzorg in Lelystad en Zwolle. Je werkt met cliënten die in behandeling zijn vanwege problemen die zij ervaren in het dagelijks leven. Als arts ben je direct betrokken bij de intakes en de medicatieconsulten. Ook houd je je bezig met somatische screening en je bent gericht op vervolgbeleid. Je werkt nauw samen met de andere behandelaren (o.a. spv’er, gz-psychologen, systeemtherapeuten en psychiaters) die verschillende soorten behandelcontacten uitvoeren. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere CGT, schematherapie, EMDR en systeemtherapie. Je neemt deel aan multidisciplinaire overleggen en denkt mee met het opstellen van het behandelplan. Ook evalueer je behandelingen en lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling en evaluatie van het behandelbeleid. Je krijgt supervisie van een psychiater.


Als arts bij Eleos kun je hierop rekenen:
 • een overeenkomst voor 16-36 uur per week met als standplaats Lelystad en/of Zwolle, afhankelijk van jouw wensen;

 • een salaris van minimaal € 3.835,- en maximaal € 5.848,- (functiegroep 65 cao ggz);

 • een perfecte functie om werk en privé goed te combineren, want je draait geen avond- en weekenddiensten;

je krijgt veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en (bij) te scholen.


Jij hebt ervaring met behandelen van cliënten met uiteenlopende problematiek

Je behandelt cliënten met lichte tot meervoudige complexe problemen. Verder verwachten wij:

 • Je bent als arts BIG-geregistreerd;

 • Je herkent je in en staat achter de christelijke identiteit van Eleos;

 • Je bent proactief ingesteld en levert graag een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het team.


Neem voor meer informatie contact op met Christa Schoon
Christa is manager ambulante behandeling regio Noord. Je bereikt haar via christa.schoon@eleos.nl of via 06-48530199.


Solliciteren kan via de website van Eleos of direct via onderstaande link

Wij ontvangen graag jouw cv. En in jouw motivatie lezen we graag waarom jij als arts bij Eleos wil werken.


Solliciteren
]]>