<![CDATA[CMF Nederland]]>https://www.cmf-nederland.nl/blogRSS for NodeFri, 17 Jan 2025 07:43:41 GMT<![CDATA[Gezocht: stafwerker CMF Nederland]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/gezocht-stafwerker-cmf-nederland6782d92fd4ab7994252e33f2Sat, 11 Jan 2025 20:49:47 GMTVacature - stafwerker CMF Nederland -  8 uur in de week (0,2 FTE)


Christus volgen, mensen dienen. Dat is de slogan van CMF Nederland. Wij zijn een vereniging voor (tand)artsen en medisch studenten die in hun werk hun geloof handen en voeten willen geven. Om onze leden in deze taak te ondersteunen, organiseren wij onder andere toerustingsactiviteiten zoals conferenties en cursussen. Verder zijn er lokale kringen actief, wordt er een tijdschrift uitgegeven en onderhouden we contact met andere christelijke organisaties. CMF Nederland heeft een artsen- en een studenten & junior dokterstak (Jong CMF). De afgelopen jaren was er zowel een stafwerker voor de artsen als voor de studenten. Aangezien we meer verbinding willen én vanwege het aanstaande vertrek van Arjen (stafwerker studentenwerk) zoeken we een nieuwe stafwerker die beide oude functies gaat combineren. De functie van stafwerker artsenwerk is namelijk al enige tijd vacant.

 

Werkzaamheden

Je zult intensief samenwerken met het bestuur van Jong CMF. Je coacht hen en sluit geregeld aan bij hun vergaderingen. Daarnaast help je hen om in de steden met een geneeskunde opleiding een stedengroep op te bouwen of te versterken. Je bent ook betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse najaarscongres dag en het voorjaarscongres. Meewerken om de doelen van het meerjarenplan te halen wordt ook van je gevraagd. Tot slot vervul je een brugfunctie tussen het artsenbestuur en het bestuur van Jong CMF door aan te sluiten bij de vergaderingen van het artsenbestuur.

 

Functie-eisen

- je bent actief christen en geïnteresseerd in medisch ethische thema’s.

- je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en kunt goed netwerken.

- je kan zelfstandig werken en bent organisatorisch sterk.

- je kan anderen enthousiasmeren en het belang van CMF goed overbrengen.

- je hebt ervaring met begeleiden van groepen en het organiseren van evenementen.

- je bent bereid ‘s avonds en incidenteel in het weekend te werken. 

- affiniteit met de medische wereld is een pré. 

- het is praktisch als je ook affiniteit hebt met social media en websitebeheer via Wix.

 

Salaris en ingangsdatum

Je wordt uitbetaald conform de CAO universitair medisch centra, schaal 11 met als gewenste startdatum 1 maart 2025.


Sollicitatieprocedure

Je kunt solliciteren door je CV met brief te mailen vóór 27 januari naar info@cmf-nederland.nl. Vertel ons wie je bent en waarom deze functie goed bij je past. De sollicitatiegesprekken zullen in februari worden gehouden.

]]>
<![CDATA[16-11: CMF studenten najaarscongresdag]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/16-november-cmf-studenten-najaarscongresdag672dd3e0c583ab1399c28367Fri, 08 Nov 2024 09:13:45 GMTDs. Pieter Versloot, predikant in de Martinikerk in Groningen, kreeg de diagnose Parkinson. Hij zal vertellen wat het met een mens doet om ziek te zijn en wat dit heeft betekend voor zijn geloof in God.


Programma:

  • lezing ds. Pieter Versloot

  • lunch

  • muziek

  • workshops

  • borrel & ontmoeting


Wanneer: zaterdag 16 november 2024, 10.00 - 16.00

Waar: Hope Church Utrecht - Boothstraat 7

Kosten: 7,50 (voor CMF leden gratis)


]]>
<![CDATA[Vacature redactie IDDG]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/vacature-redactie-iddg66dea897edd5e98d84190bfdMon, 09 Sep 2024 07:51:16 GMTGezocht: redactielid M/V voor magazine IDDG


Omdat wij in deze periode enkele redactieleden uitzwaaien zijn we op zoek naar enthousiaste nieuwe redactieleden! 


De redactie bestaat op dit moment uit vijf leden. Het is onze taak na te denken over de inhoud van 'In Dienst der Genezing', waarbij we veel gebruik maken van ‘externe’ schrijvers en columnisten. Zelf schrijven mag, maar hoeft dus niet. We vergaderen 5 a 6 x per jaar gedurende 2 uur, digitaal. Meestal lukt het om tijdens de vergadering de inhoud met elkaar af te stemmen. Voor thuis blijft regelwerk over, zoals het vragen van auteurs voor artikelen.

 

Spreekt dit je aan en zou je deelname in de redactie willen overwegen? Voor info, mail naar willemiensmelt@gmail.com of zoek me op via Siilo!

]]>
<![CDATA[Huisarts gezocht in Streefkerk]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/huisarts-gezocht-in-streefkerk66dea756ec55dbbe5207e133Mon, 09 Sep 2024 07:48:30 GMTStreefkerk zoekt een nieuwe huisarts. Word jij dé dokter van dit idyllische dorp in de Randstad? De praktijk beschikt over een uitstekend team en wordt ondersteund door Buurtdokters. Meer informatie is hier te vinden.


Voel je dat het tijd is om een vaste patiëntenpopulatie onder je hoede te nemen? Mail naar Thomas.pleunis@buurtdokters.net of bel 06-24397264.

 


]]>
<![CDATA[Verslag voorjaarconferentie]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/verslag-voorjaarconferentie6668e28a63ee25a241eb0f6dWed, 12 Jun 2024 00:02:46 GMTAfgelopen zaterdag was er in Driebergen de voorjaarsconferentie met als thema “Collegialiteit en Integriteit, hoe verder als die twee niet meer samen door één deur kunnen?”


De eerste lezing werd gehouden door Theo Hettema, predikant. Integriteit is geen bijbels woord, maar zou omschreven kunnen worden als “zuiver leven”. Aan de hand van drie personen werd dit uitgewerkt. Dr. Semmelweis die baanbrekend werk deed in de strijd tegen kraamvrouwenkoorts, maar daar niet de erkenning voor kreeg. Hij joeg collega’s tegen zich in het harnas en had zelf geen makkelijke persoonlijkheid. Pontius Pilates die zijn handen in onschuld wast: hij houdt zich keurig aan de procedures van die tijd, is angstig, maar waar ligt zijn loyaliteit? Hij is meegaand en meebuigend. Als derde persoon de apostel Paulus, wist als farizeeër alles over zuiver leven, maar zette dat tot zijn bekering verkeerd in. Na zijn omkeer is hij uit op samenwerking, probeert de gemeente bij elkaar te houden (Filippenzen 1:1-9) en weet waar zijn identiteit ligt, namelijk in Christus. Niet ik leef, maar Christus leeft in mij. Groeien in liefde door inzicht en fijnzinnigheid, met als vrucht gerechtigheid.

Integer zijn en bouwen aan je eigen imago gaat niet samen. Verlies je niet aan instant succes, maar kijk naar de grote lijn. Wat draagt je dan? Dat je zelf in Christus bent, dat je anderen tot Christus draagt, tot de wederkomst.

 

De tweede lezing werd gehouden door Rick Paul, chirurg, aan de hand van zijn ervaringen als klokkenluider. We krijgen allemaal met conflicten te maken en zijn daar meestal niet op voorbereid. Vaak heeft het te maken met geld, macht, aanzien, disfunctioneren. C.S. Lewis beschrijft “The Inner Ring”. Elk instituut heeft twee systemen: een officieel, zichtbaar systeem gebaseerd op hiërarchie, en een tweede onofficieel systeem, onzichtbaar, gebaseerd op invloed. We hebben het verlangen om bij de Inner Ring te horen (erkenning, macht, mensen “die er toe doen”). Er is een neiging om dingen te regelen via dat tweede systeem. We willen erbij horen en dat maakt dat mensen compromissen sluiten met eigen waarden. Waar is dat op gebaseerd? Het is ook cultureel bepaald: truth versus relationship. Herken de patronen en de belangen! Wat doe je als je ziet dat iets niet goed is? Aankaarten, weglopen of wegkijken? Tips: overleg met iemand buiten de organisatie, vraag raad, count the costs, volg nauwgezet de procedure (failing to prepare is prepare to fail).

In de rechtszaal van het geweten wordt doorlopend zitting gehouden.. ga niet in tegen je eigen geweten. Een aantal leestips werden nog meegegeven.


Na de lezingen werden in kleine groepjes ervaringen gedeeld. Tijdens de lunch was er ruimte voor ontmoeting.


Heleen Versteeg, secretaris CMF Nederland

 

 

]]>
<![CDATA[ICMDA conferentie Berlijn]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/icmda-conferentie-berlijn662cf13047d1ccbee72f0638Sat, 27 Apr 2024 12:37:52 GMTIn oktober is er een unieke mogelijkheid om naar een ICMDA conferentie dichtbij huis te gaan. In Berlijn wordt namelijk voor studenten en junior artsen van 3 tot 6 oktober 2024 een conferentie georganiseerd. Registratie is mogelijk vanaf 1 mei en de plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!


Meer informatie is hier te vinden en in onderstaande flyer.






]]>
<![CDATA[Meerjarenplan 2024 - 2026]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/meerjarenplan-2024-202665fc2eda5bec7f94fa108f43Thu, 21 Mar 2024 13:01:43 GMTHet bestuur wil het werk in Nederland versterken, ontwikkelen en laten groeien zodat alle leden vanuit hun christelijke overtuiging nog beter hun medisch denken en handelen vorm geven.

 

Het PR-plan 2023 had als doel dat alle Nederlandse christelijke (tand)artsen en studenten van het bestaan van CMF afweten en op de hoogte zijn wat de vereniging voor hen kan betekenen.

 

We ondersteunen met onze doelen de volgende voordelen van het lidmaatschap:

  • Bemoedigd worden in het geloof, in de bijzondere rol als christen-arts.

  • Groeien in het integreren van geloof en werk.

  • Gefaciliteerd contact met christen-artsen in de regio/netwerkfunctie.

 

]]>
<![CDATA[MDT Retraite]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/mdt-retraite65fb2b25f870b928f9fe9f9fWed, 20 Mar 2024 18:37:21 GMT


Ben je een student of arts-assistent jonger dan 30 jaar en heb je behoefte aan een week van rust en bezinning? Zit je weleens met vragen rond keuzes voor een toekomstige specialisatie, vraag je je af welke kwaliteiten je hebt of pieker je erover hoe je überhaupt van betekenis kunt zijn? Keuzestress? Onrust? Dan is dit iets voor jou!


CMF Nederland werkt samen met Brevet van Vermogen in de MDT-retraite. Een gratis retraite van vier dagen in een abdij, zonder telefoon, zonder prikkels van buitenaf, maar met focus op jouw vermogen en echte aandacht voor jou en voor de mensen die je op de retraite ontmoet.


Het programma bestaat uit reflectietijd, oefeningen, gesprekken, maar ook uit sporten, een dagdeel vrijwilligerswerk op de abdij en je kunt meedoen met de vieringen. Hierdoor krijg je een ander perspectief op je studenten- of werkbestaan. En de professionals van Brevet van Vermogen bieden je oefeningen en materialen aan die je helpen te reflecteren op jezelf: wat kan en mag ik betekenen, wie is de ander en wie ben ik zelf.


Ga jij de uitdaging aan? Ervaar de rust en zet je talenten om in kracht.


Kijk op mdt-retraite.nl voor het hele programma en inschrijving. Momenteel staat er weken in mei en juli open. Binnenkort volgen weken in november waarbij ook enkele weken speciaal worden aangemerkt als weken van CMF en de ETF- Leuven.


Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jonathan Kiewiet van Brevet van Vermogen (zie mdt-retraite.nl) of met Coralien Vink (bestuurslid CMF Nederland).

]]>
<![CDATA[Saline door de ogen van Coralien]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/saline-door-de-ogen-van-coralien-165cd141aadcb97138578f9bcSun, 18 Feb 2024 19:24:04 GMT



Jaren geleden, toen ik nog in Amsterdam studeerde, was er een cursus genaamd Saline Solution. Het had iets van doen met NaCl 0,9% als een gezonde infuusvloeistof versus sterk zout (NaCl 3%) of geen zout (Gluc 5%). De internist in mij protesteert wel een beetje tegen de voorstelling alsof NaCl 0.9 nooit problemen oplevert en de laatstgenoemde infusievloeistoffen minder bruikbaar zouden zijn… En een solution, tja zo simpel blijkt het ook allemaal niet te werken. Maar toch!


De tijd daarna probeerde ik wel eens ruimte voor een spirituele anamnese te zoeken, maar zo’n ervaring had ik niet weer en eerlijk gezegd verwaterde mijn aandacht ervoor ook al snel. In mijn huidige werk heeft het wel weer mijn aandacht maar soms twijfel ik ook hoe ik zo’n gesprek aan moet pakken; welke woorden, welk moment? Op de poli bij jonge patienten met vermoeidheidsklachten of juist bij ouderen met multimorbiditeit, wanneer bespreek je zoiets dan? Bij het eerste (soms enige) contact? Ik signaleer best vaak dat symptomen ook kunnen voortvloeien uit de ervaring van laag zelfbeeld of leegte of zinloosheid, maar hoe vind ik tijd om daar agendatechnisch goed op te reageren?


Ik hoop er binnenkort weer nieuwe tools voor te vinden, nu bij de opvolger van saline solution: The Saline Process. Het gaat nog steeds over zout en biedt vooral handvatten voor het uitstralen van Jezus’ liefde naar patienten en het bespreekbaar maken van geloof.


Als CMF bestuur hebben we er een speerpunt van gemaakt om deze cursus in de komende jaren herhaaldelijk aan te bieden op verschillende plekken in het land om steeds weer artsen en studenten toe te rusten om hun geloof handen en voeten te geven in hun dagelijks werk.

]]>
<![CDATA[Voorjaarsconferentie - 8 juni 2024]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/voorjaarsconferentie-8-juni-202465a7fe42cb5678239ff07de3Thu, 15 Feb 2024 16:24:05 GMT


Thema: Collegialiteit en Integriteit

Hoe verder als die twee niet meer samen door één deur kunnen?

Vanuit de coronacrisis weten we hoe krachtig collegialiteit kan zijn. Met een gemeenschappelijk doel, collegialiteit en goed samenwerken konden we bergen verzetten! We zetten met elkaar de schouders eronder en kregen in korte tijd dingen voor elkaar die in jaren vergaderen daarvoor niet waren gelukt. “Onder druk wordt alles vloeibaar” was een gevleugelde uitspraak. Het was zwaar, maar het gaf ook een kick, daar was je arts voor geworden.


Jammer genoeg kan collegialiteit ook een schaduwkant hebben. Soms kom je in een setting terecht waarbij het leveren van de beste zorg niet op de voorgrond staat. Andere belangen spelen een rol en het gaat al jaren zo. Het zit je niet lekker, maar ja, ben jij dan wel de aangewezen persoon om het aan te kaarten? En wat ben je bereid ervoor op te offeren Misschien kost het je wel die plek in de opleiding of het maatschap. Die mantel der liefde kan soms best elastisch zijn, er past een hoop onder… maar echt lekker zit die dan niet mee. Deze conferentie gaat er over hoe collegialiteit en integriteit niet zonder elkaar kunnen. Hoe ga je er mee om als die twee tegen over elkaar komen te staan. Kan het geloof je daarbij helpen?


Sprekers

De conferentie zal worden geopend met een meditatie door ds. Theo Hettema. Hij is o.a. predikant, docent en coach voor professionals in mensgerichte beroepen. Vanuit die rollen is hij veel bezig met het onderwerp integriteit en collegialiteit. Maar ook vanuit de praktijk weet hij dat als je wordt geconfronteerd onrecht, je soms binnen de regels buiten de lijntjes moet kleuren. Zo was hij betrokken bij de marathon kerkdienst in Den Haag (die uiteindelijk ruim drie maanden duurde) om het uitzetten van een Armeens gezin te voorkomen. Hoe kan het geloof je helpen je morele kompas scherp te houden en tegelijkertijd er te zijn voor je collega’s?


Daarna zal Rick Paul, chirurg n.p en voormalig opleider, een lezing geven. Hij weet als geen ander hoe erg de schoen soms kan wringen. In 2011 was hij een van de twee klokkenluiders die een calamiteit op de IC van het VUmc aanhangig maakten bij de inspectie nadat het eerst intern was gemeld. Dat is hen niet in de koude kleren gaan zitten. Vanuit deze ervaring, maar ook vanuit zijn jarenlange ervaring als arts en opleider, wil hij laten zien wat er op je afkomt als er een spanning ontstaat tussen collegialiteit en integriteit.

]]>
<![CDATA[Doctor's Life Support]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/doctors-life-support65a7a7ad64f5ca301da6a6b1Wed, 14 Feb 2024 10:20:22 GMTTijdens het 17e ICMDA wereldcongres in Arusha, Tanzania is de vijfde editie in de serie van Doctor’s Life Support beschikbaar gekomen. Als bestuur hebben we een doos vol meegenomen naar Nederland. Tijdens de jaarlijkse conferenties is er een boekentafel waar je een exemplaar kunt kopen om zelf te lezen of om uit te delen. 


Dit boek is een uitstekend hulpmiddel voor dagelijkse meditatie, omdat het kort, praktisch en inspirerend is. Elke overdenking begint met een Bijbelvers. De auteur deelt vervolgens een persoonlijke toepassing vanuit zijn eigen levenservaring of meditatie en biedt een gebed aan om de devotie te beëindigen. Bijdragen komen van christenen in de gezondheidszorg van over de hele wereld waardoor elke dag een ander gezichtspunt naar voren komt.


Klik hier voor een voorbeeld.


Het is ook mogelijk om je abonneren op deze dagelijkse overdenking via de PrayerMate-app

PrayerMate is een gratis app die beschikbaar is op iOS en Android. Download de app en meld je aan voor de ICMDA Doctor’s Life Support Daily Devotional feed.


]]>
<![CDATA[CMF Studentencongres]]>https://www.cmf-nederland.nl/post/cmf-studentencongres65a7ffc8f76d05fcb2f77e54Wed, 17 Jan 2024 16:28:22 GMT


Is het voldoende om je werk als (toekomstig) arts zo goed mogelijk te doen of vraagt Jezus meer van ons? Is het onze roeping om van Jezus te getuigen in de spreekkamer? Wanneer zou je dit wel doen en wanneer niet, of is het altijd ongepast? En wat doe je als een patiënt levensbeschouwelijke vragen heeft? Deel je dan ook iets van het evangelie? Of is dat onprofessioneel?


Tijdens het CMF studentencongres 2024 gaan we door middel van lezingen, workshops en aanbidding met elkaar nadenken over onze missionaire roeping als (aankomende) christelijke artsen. 


Voor wie?

Christelijke geneeskunde- en tandheelkunde studenten en beginnende (tand)artsen


Wanneer?

Vrijdagavond 8 maart t/m zondagmiddag 10 maart 2023


Waar?

Betteld Amerongen

Jan van Zutphenweg 5, 3958 GD Amerongen


Geïnteresseerd?

Houd het weekend vrij! Opgeven kan middels deze link.

]]>