CMF najaarsconventie
za 18 nov
|Driebergen-Rijsenburg
Op zaterdag 18 november 2023 houden we graag weer onze voorjaarsconferentie. We nodigen u uit om hieraan deel te nemen. Hieronder vindt u informatie over het thema en de invulling van de conferentie.
Tijd en locatie
18 nov 2023, 09:45 – 19 nov 2023, 09:45
Driebergen-Rijsenburg, De Lei 86, 3971 CA Driebergen-Rijsenburg, Nederland
Over het evenement
THEMA: DIE DIKKE BULT IS JE EIGEN SCHULD...
OVER ONMACHT EN FRUSTRATIES IN DE BEHANDELING VAN VERSLAAFDE PATIËNTEN
Ze zijn al jaren bezig hun lijf en leven te versnuiven, verspuiten en verdrinken. Nu ligt er één bij jou op de afdeling, met levercirrose of een wervelfractuur na een onttrekkingsinsult… De zorg voor een patient die lijdt aan een verslaving kan soms flink schuren. Bijvoorbeeld als deze acuut medische hulp nodig heeft. De verslaafde laat ambivalentie zien, wil soms helemaal niet geholpen worden en neemt onverstandige beslissingen die flink negatieve gevolgen kunnen hebben voor zijn/haar gezondheid. Daarnaast heeft hun gedrag weerslag op jou en de zorg die je aan anderen kan geven. Dat kan voor veel onrust zorgen op de afdeling of in je spreekkamer. We voelen op zijn minst frustratie en onmacht. Het liefst zou je ze met compassie benaderen maar eigenlijk voel je weerstand. Nog lastiger wordt het als we zelf worstelen met verslaving of vermoeden dat een collega er mee tobt. Want dokters kunnen lastige patiënten zijn, helemaal als ze verslaafd zijn. Hoe ga jij daarmee om, misschien toch maar wegkijken? Deze conferentie staat centraal hoe je met compassie en barmhartigheid naar jezelf en anderen kijkt als verslaving een rol speelt, zonder er doekjes omheen te winden.
SPREKERS
De conferentie zal worden geopend door ds. Evert Jan Veldman. Hij is gemeentepredikant en diaconaal predikant in Groningen. Daarnaast heeft hij in het verleden gewerkt in achterstandswijken in Rotterdam. In zijn meditatie wil hij ingaan op de onmacht die we zelf ervaren als we zorg geven aan mensen die geen kant meer op kunnen. Welke rol hebben wij dan nog?
Daarna zal een bijdrage volgen van Hans Rode. Hij is psychiater met veel ervaring in de behandeking van verslaving en was betrokken bij opzetten van het Steunpunt ABS-artsen (gericht op artsen met een verslaving en hun omgeving). Daarnaast houdt hij zich bezig met hoe je als arts op een gezonde manier je werk kan blijven doen. Hij schreef hierover het boek Het is maar werk. In zijn bijdrage zal hij op praktische manier laten zien hoe we op een professionele en adequate manier om kunnen gaan met verslaafden die ook dringen medische hulp nodig hebben. Daarbij uiteraard ook aandacht voor de onmacht en frustraties die die situaties bij ons op kunnen roepen. Als artsen zijn we jammergenoeg zelf ook niet immuun voor deze problematiek. Daarom ook aandacht voor de situaties waarbij je vermoedt dat een collega worstelt met een verslaving of als je er zelf last van hebt. Wegkijken is geen optie, maar hoe pak je het aan?
De conferentie wordt afgesloten met een goed verzorgde lunch